Debreceni Déli Gazdasági Övezet

A Déli Gazdasági Övezet (DGÖ) Debrecen déli részén, közvetlenül a Debreceni Nemzetközi Repülőtér mellett elhelyezkedő, 710 ha összterületű zöldmezős ipari célú terület. Az egységes fejlesztési területet képező övezet számos megvalósult és megvalósítás alatt álló innovatív, magas hozzáadott értéket képviselő beruházás helyszíne: a betelepülők között éppúgy megtalálhatóak nemzetgazdasági szempontból kiemelt külföldi nagyvállalatok és beszállítók, mint a hazai kis-és középvállalkozói szektor szereplői (az övezetben külön terület ún. KKV-Park-ként dedikáltan kis-és középvállalkozások részére kerül fejlesztésre ütemezetten, első lépésben 14ha-on). 
A területen megvalósuló munkahelyteremtő beruházások által generált infrastrukturális igények ütemezett fejlesztések keretében kerülnek kiszolgálásra: az ipari park ellátását biztosító belső feltáró úthálózat és közműkapcsolatok részben már kiépültek. A következő években a Déli Gazdasági Övezet kapacitásbővítésének részeként regionális és országos léptékben is számottevő infrastruktúra és közműfejlesztések valósulnak meg, melyek mind kapacitásban, mind beruházási értékben és volumenben egyedülállóak. 

A teljesség igénye nélkül: ipari parki belső feltáró úthálózat bővítése, ivóvíz ellátó gerinchálózat, kommunális szennyvíz elvezető gerinchálózat, technológiai szennyvíz elvezető gerinchálózat, ipari víz – ún. szürkevíz – ellátó gerinchálózat, elektromos hálózatfejlesztések, hírközlési alépítmény, bel-és csapadékvíz főgyűjtő-elvezető rendszer, napelempark-fejlesztés; továbbá - állami beruházás keretében megvalósuló úthálózati-csomóponti és vasúti fejlesztések. A Debreceni Déli Gazdasági Övezet 2021-ben a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) által „Az év ipari parkja” díj elismerésben részesült. 

Tények és adatok

  • Terület: 710 ha

  • Belső feltáró úthálózat fejlesztése: 2x1 sávos út 7.016 m, 2x2 sávos út: 9.034 m

  • Körforgalmú csomópont építése az övezeten belül: 2 db

  • Gyalogos-kerékpáros létesítmények fejlesztése: 18.403 m

  • Ivóvíz közmű fejlesztés: 18.817 m

  • Kommunális szennyvíz közmű fejlesztés: 12.484 m

  • Ipari szennyvíz közmű fejlesztés: 9.255 m

  • Ipari víz – ún. szürkevíz – közmű fejlesztés: 1.197 m

  • Elektromos hálózatfejlesztés: új 400/132 kV átviteli állomás, új 132kV alállomás  

  • Napelempark fejlesztések: 41,23 ha

  • Gáz hálózat fejlesztés: 26.386 m

  • Hírközlési alépítmény fejlesztés: 19.508 m

  • Bel- és csapadékvíz főgyűjtő-elvezető rendszer fejlesztés: 13.300 fm

  • Csapadékvíz tározó kapatások bővítése: ~ 75 ha területen

Tudtad?

  • Déli Ipari Parkon belül cca 20 kilométer hírközlési alépítmény kerül kivitelezésre, pontosan ennyi kilométert megtéve eljuthatsz a Hármashegyi Kilátóhoz.
  • Csapadékvíz tározó kapatások bővítése 75 hektár területen, amely pontosan 2,5szer nagyobb, mint Európa legnagyobb fürdőkomplexuma Hajdúszoboszlón.
  • Összesen ivóvíz, kommunális szennyvíz, ipari szennyvíz és ipari vízhálózat fejlesztés egy maratoni távnak felel meg cca 42 195 méter.
  • Ha összeadod az ivóvíz, kommunális szennyvíz, ipari szennyvíz és ipari vízhálózat fejlesztés nyomvonalhosszát akár le is futhatnál egy maratont mivel cca 42 195 méter.
  • Déli Ipari Parkon belül cca 35 km belső úthálózat, gyalogos és kerékpárút épül ezt a távot országos csúcstartónk Urbanik Sándor mindössze 2 óra 32 perc alatt tenné meg gyalog.
  • A Déli Ipari Park területe 710 hektár, amelyen elférne 4 734 db Nagytemplom.
  • Tudtad-e? A két legnagyobb fejlesztés alatt álló ipari park mérete meghaladja az 1200 ha-t, ami 1690 futballpályának felel meg.

KKV Program

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 2021. június 24-én jóváhagyta a KKV Park megvalósításának koncepcióját, melynek célja egy olyan egészséges üzleti környezet kialakítása, amelyben a vállalkozások túlnyomó többsége ipari gyártással foglalkozó, kisebb része logisztikai kiszolgáló és ezekhez kapcsolódó szolgáltató KKV. 

A KKV program jóvoltából a Déli Gazdasági Övezetben eddig csak nagyobb vállalkozások számára elérhető versenyképes és innovatív feltételrendszer immár a kisebb, 0,5-2 ha területigényű, kis- és középvállalkozások számára is hozzáférhetővé válik. A Déli Gazdasági Övezetben már jelenlévő és megvalósítás alatt álló cégek közelsége kiváló lehetőséget ad a kis- és középvállalkozói szektor szereplőinek arra, hogy aktív részesei legyenek a nagyvállalatok beszállítói hálózatainak és ápolják a vevői-beszállítói kapcsolatokat.

A KKV-programhoz történő csatlakozás egy nyilvános, kétfordulós pályázat lefolytatása útján történik az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ Nonprofit Kft., valamint a Debreceni Ingatlanfejlesztő Kft. közreműködésével.

A koncepció megvalósítása több ütemben zajlik, jelenleg a KKV Park I. ütemének kialakítása van folyamatban, mellyel a terület teljes infrastruktúra fejlesztése megtörténik.

A KKV Park I. ütemének területére összesen 16 cég települt be. Ezen vállalkozások közel 13,2 milliárd forint értékben hajtanak végre beruházást, mely által 256 új munkahely jön létre a városban. A fejlesztéseknek köszönhetően több, mint 19 500 m2-rel bővül Debrecen város ingatlan állománya.

Lokáció: Debrecen, Déli Gazdasági Övezet

I. ütem területe: 14 ha

I. ütemben zöldmezős beruházást végző cégek:

Szeretne szakértői csapatunkkal kapcsolatba lépni?

Örömmel várja megkeresését a Debreceni Ingatlanfejlesztő Kft.
Kapcsolat
© 2024 DIF Debrecen | Minden jog fenntartva
Készítette: 
crosschevron-downtext-align-left linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram